perjantai 28. toukokuuta 2010

Sireenintuoksua

Kesä kirii kiinni ja pihan sireeniaita on täydessä kukassa. Pahasti ränsistynyt aita leikattiin pari kesää sitten matalaksi ja luulimme kukinnan siirtyvän vuosien päähän. Aita on kuitenkin jo paikoin miehen korkuinen ja upeasti tuoksuvassa kukassa. Parin viikon päästä aitaa on tarkoitus leikata taas; noin joka kolmas varsi leikataan joko alas ensimmäiseen oksanhaaraan tai vähän ylempää. Tarkoitus on kasvattaa alhaalta asti tuuhea aita, joka kuitenkin saa olla luonnollisessa muodossaan.
Blogihan keskittyy ruokaan, mutta aurinkoisena iltana terassilla tai patiolla istuessa katse alkaa (hyvän aterian jälkeen) väkisinkin kiertää istutuksia ja hetken päästä huomaan kiertävänsä pihaa nyppimässä kuihtuneen kukan tuosta ja rehottavan ruohon tuosta. Ihan pikkuisen vain. Joka sanoo puutarhanhoidon olevan terapeuttista ei ole lainkaan väärässä.
Grillissä valmistui tänään possun sisäfileetä. Lisäkkeen kopioin kokkaavien siskojen saaristomatkalta. Idea koukutti heti, chevreä koko perhe rakastaa, uunijuurekset kuuluvat talvikaudella vakioruokiimme ja lapset rakastavat rakuunaporkkanoita, tämä oli jotain välimaastosta. Vähän ohje varioitui valmistaessa. Kaikkia aineita ei ollut ja uusi valinta johti toiseen. Tässä siis minun versioni. Serranoa käytin vain puolet ohjeen määrästä ja se oli täysin riittävä, kun aterialla oli myös lihaa. Chevren laatua ei tarkemmin eritelty siskojen reseptissä. Olen aiemmin tehnyt lämmintä vihannessalaattia pehmeällä chevrejuustolla (ohje seuraa kunhan grillikausi etenee..), joten käytin sitä tähänkin.


LÄMMIN PORKKANASERRANOSALAATTI

1kg porkkanoita
100g serranokinkkua
(käytin vajaan paketin , serranoa vain tuntui olevan tarpeeksi)
100g pehmeää vuohenjuustoa
2 valkosipulinkynttä
muutama oksa timjamia
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl hunajaa
caynnepippuria
suolaa
mustapippuria
seesamiöljyä
seesaminsiemeniä
oliiviöljyä

1. Kuori ja lohko porkkanat reiluiksi paloiksi uunipellille
2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna timjami (tai muu yrttipenkistä löytyvä yrtti, meillä timjami kukoistaa jo)
3. Kaada porkkanoille hienonnettu valkosipuli ja timjami. Ripottele sekaan suolaa, mustapippuria ja hitunen caynnepippuria. Lisää omenaviinietikka ja hunaja. Sekoita hyvin. Lisää pinnalle pari rkl seesamiöljyä. Paista 200 asteessa kunnes porkkanat napakan al dente. Otin porkkanat pois uunista n 15 minuutin jälkeen, (olivat vielä aavistuksen liian raakoja ja peitin foliolla) samaan aikaan kun siirsin porsaan sisäfileet grillissä ylätasolle folion sisään ja käänsin grillin kiinni. Molemmat valmiita vajaan 10 minuutin jälkeen
4. Kaada porkkanat tarjoiluastiaan, murustele pehmeä chevre ja 1 rkl seesaminsiemeniä sekaan ja ja sekoita hyvin. Revi serranokinkku pieneksi suikaleiksi ja asettele salaatin pinnalla. Lirauta päälle vähän oliiviöljyä, muutama lehti mukana olevia yrttejä ja tarjoile


1 kommentti:

  1. Hei kiva kuulla että tykkäsitte! katsoin että se juusto oli varmaan ihan rondin de bastongea, joka on aika pehmeä ja kermainen vuohenjuusto myös. Oman maun mukaan, mutta minusta pehmetä maut sopivat hyvin yhteen melkein makean porkkanan kanssa.

    VastaaPoista