Viikonloppuna oli ohjelmassa mökin talvikuntoon laitto. Perinteisesti tämä homma on aina hoidettu syyslomaviikonloppuna, kuten nytkin. Viime vuodet olen saanut toimia työnjohtajana, kun nuoriso puolisoineen on tehnyt raskaamman osuuden. Tosin tänä vuonna nuorten vankka rutiini hommassa ei vaatinut edes työnjohtoa eli sain keskittyä minulle mieluiseen osaan, ruuan valmistamiseen. Meillä jälkikasvu on vankkumattomia lihansyöjiä. Aurinkoisen, mutta kylmän syyspäivän aherruksen jälkeen tarjolla oli siis lämmittävää possupataa rouhean juuresmuusin kanssa. Muusissa perunoita, porkkanoita ja palsternakkaa. Padassakin toki porkkanaa, sipulia ja omenaa, vaikka entinen teini ruokaa ottaessaan sanoikin padan olevan äidin tekemäksi poikkeuksellisen lihavoittoista. Otin tämän kehuna. Jälkkärinä omenapiirakkaa vaniljakastikkeella. Possupadan sovellettu ohje täältä.
OMENAINEN SIIDERIPOSSU
kahdeksalle-kymmenelle
2kg kassleria
2 isoa sipulia
3 isoa porkkanaa
paketti pekonia
kanaliemikuutio
5 dl kuivaa omenasiideriä
(englantilaista tai ranskalaista !)
3 laakerinlehteä
reilusti tuoretta timjamia
suolaa
2rkl täysjyväsinappia
4 isoa omenaa
1 prk ranskankermaa
1. Kuutioi kassler reiluiksi kuutioiksi. Kuori ja lohko porkkanat ja sipulit reiluiksi paloiksi. Hienonna pekoni
2. Paista kasslerpaloihin muutamassa erässä pannulla hyvä väri ja siirrä palat pataan. (Kasslerissa on sen verran rasvaa, ettei muuta rasvaa paistamiseen välttämättä tarvita)
3. Paista samalla pannulla pekoniin hyvä väri, lisää lopussa muutamaksi minuutiksi porkkanat ja sipulit pannulle. Siirrä pekonit ja vihannekset pataan. Kaada pannulla loraus siideriä ja kaavi kaikki maut talteen ja kaada neste pataan
4. Lisää pataan suola, laakerinlehdet, timjami, liemikuutio, sinappi ja siideri
5. Kypsennä kansi päällä hellalla tai uunissa 200-asteessa n 2 tuntia
6. Lohko omenat, poista siemenet ja lisää pataan. Jatka kypsentämistä puolisen tuntia. Lisää lopussa pataan ranskankerma. Tarjoile pata vaikka juuresmuusin kanssa
Valmistusaika: 2, 5 h (esivalmistelut 30 min, kypsennys 2 h)

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti