lauantai 2. helmikuuta 2019

Karitsapataa talven tuiskujen keskellä

Ulkona tuulee ja tuiskuaa, joten talvinen pataruoka on paikallaan. Luullinen, pidemmän kypsyttämisen vaativa liha on pataan paras valinta. Juurekset ja sienet  saavat pienemmänkin lihapalan riittämään monelle. Karitsan lapa sulamaan perjantaina illalla. Lauantaina katsaus kaappien sisältöön. Porkkanoita, iso sipuli ja valkosipulia jääkaapista.  Kuivatut suppilovahverot veteen likoamaan. Timjamin sidoin nyytiksi puuvillalangalla. Nostin tölkin tomaattejakin pöydälle, mutta jätin ne kuitenkin käyttämättä. Ruoka hautuisi uunissa kaikessa rauhassa, kunnes liha irtoaisi luista . Lisäkkeessä vähän arvuuttelin risoton ja perunamuusin välillä. Muusiin kuitenkin päädyin. 

KARITSAN LAPAA JA SUPPILOVAHVEROITA PADASSA
kuudelle- kahdeksalle

karitsanlapa (n 1kg)
3 isoa porkkanaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
vettä
kuivattuja suppilovahveroita
vettä liottamiseen
tuoretta timjamia
suolaa, mustapippuri myllystä
pala Koskenlaskijajuustoa

1. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja viipaloi valkosipuli. Lohko sipuli neljään palaan ja poista kuori. Laita sienet likoamaan
2. Laita porkkanat ja sipulit pataan. Suolaa ja pippuroi lapa ja nosta kasvisten päälle. Kaada pataan pari desiä vettä ja nosta pata 200-asteiseen uuniin. Paista vajaa vartti ja käännä lapa, paista toinen vartti, lisää suppilovahverorot ja pari desiä liotuslientä ja laita pataan kansi päälle. Alenna uunin lämpö 150-asteeseen ja anna padan hautua kolmisen tuntia. Lisää tarvittaessa nestettä (suppilovahveroiden liotuslientä) välillä
3. Nosta karitsanlapa pois padasta, poista luut ja mahdolliset jänteet ja kalvot. Ota myös timjamikimppu pois padasta. Hajota lihaa haarukalla ja nosta takaisin pataan. Lisää Koskenlaskijajuustoa kuutioina ja nosta pata takaisin uuniin vartiksi

Valmistusaika: 30 min + hauduttaminen 3-4 tuntia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti