keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Hauskaa vappua!

Mökillä munkit kuuluvat niin vapun kuin juhannuksenkin kahvi- ja jälkiruokapöytään. Paistaminen sujuu mukavasti grillikatoksella. Kotona en ole tainnut paistaa munkkeja koskaan. Tämä vappu menee rauhallisesti ilman aaton juhlintaa tai edes vappupäivän ravintolalounasta. Pikamunkit loihtivat helposti vappuista tunnelmaa. Kaikki aineet vain sekoitetaan ja nostatusta ei tarvita. Näihin munkkeihin appelsiini antaa raikasta makua. Vaihdoin kuorrutteeksi valkosuklaan tilalle tomusokeri-appelsiinimehun. Ohje Maku-lehdestä 2/14


VAPUN RAHKAMUNKIT
(20kpl)

2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl hienoa sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
50g voita
1 prk (250g) maitorahkaa
1 kananmuna
2 rkl appelsiinimehua
2 tl appelsiinikuorta

paistamiseen:
1 l rypsiöljyä

kuorrutus:
hienoa sokeria
*
tomusokeria
appelsiinimehua
keltaista karamelliväriä
*
strösseliä
*
kookoshiutaleita

1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi, lisää se ja muut taikinan aineet ja sekoita taikinaksi
2. Pyörittele jauhotetuin käsin 20 ruokalusikallisen kokoista palloa ja jätä ne leivinlaudalle
3. Kuumenna öljy 180-asteiseksi (käytä lämpömittaria, tai pudota öljyyn pala vaaleaa leipää, kun se alkaa heti muuttua kullan ruskeaksi, öljy on sopivan lämpöistä). Paista munkit  kullanruskeiksi välillä käännellen noin 5 munkin erissä (tähän menee noin 4 minuuttia/erä). Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle
4. Jos kuorrutat munkit anna jäähtyä, muuten kieritä vielä lämpimät munkit hienossa sokerissa.
5. Tee munkeille kuorrute sekoittamalla tilkkaan appelsiinimehua niin paljon tomusokeria, että saat notkean seoksen. Sekoita mukaan vielä tippa keltaista karamelliväriä
6. Kasta jäähtyneet munkit kuorrutteeseen ja sen jälkeen joko kookoshiutaleisiin tai strösseliin. Anna kuorrutteen jähmettyä
7. Pikamunkit ovat parhaimmillaan samana päivänä

lauantai 26. huhtikuuta 2014

Björck s. 70

Sain aiemmin keväällä neidiltä ja yrittäjältä Tomi Björckin kirjan Huippukokin kotiruokaa. Vaikka selasin kirjan heti tuoreeltaan läpi, on se  töiden vuoksi ehtinyt pölyttyä jo yli kuukauden ja odotella reseptien toteuttamista. Reseptit ovat vähän suurpiirteisiä, joten ruuanvalmistuksen perusteet täytyy olla hallussa ennen tähän kirjaan tarttumista.  Björckmaiseen tapaan ihan peruskotikeittiöstä löytyvillä aineillakaan ei pärjätä. Tosin valmistamme varsin paljon itämaisen sävyistä ruokaa, joten kaapeistamme löytyy yllättävän paljon tarvittavia kastikkeita ja mausteseoksia. Yhden ruuan kirjan tarjonnasta olemme jo valmistaneet useampaankin kertaan, teinin lempparin Farangin maistelelumenusta, eli simpukat Nahm Jim. Tänään valmistin aurinkoiseen kevätpäivään sopivaa grillattavaa, tosin uunissa kirjan ohjeen mukaan. Kesällä tämä onnistunee grillissäkin.


GRILLATTUA POSSUA JA PAKSOITA

1kg possun kassleria
2dl hoisin-kastiketta
1 1/2 dl hunajaa
3 rkl soijaa
2 rkl valkoviiniä
1 tl mustapippuria
ripaus suolaa

1. Leikkaa kassler pitkittäin kahtia. Valmista marinadi sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Laita liha pakastepussiin ja kaada marinadi päälle. Anna maustua vähintään 4 tuntia, tai enintään 2 vuorokautta
2. Paista liha uunissa ritilän päällä 200-asteessa noin 45 minuuttia. (Valele lihaa marinadilla pari kertaa paistamisen aikana. Laita loppu marinadi kattilaan ja keitä muutama minuutti - oma lisäys)
3. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi ja lusikoi marinadi päälle

Possun lisäkkeeksi tarjoilimme saman kirjan ohjeella paahdettua paksoita sekä keitettyä basmatiriisiä. Ohjeen mukaan paksoita tarvittiin neljä. Minun paksoini  koko oli puolet tavallisesta kiinankaalista ja käytin niitä vain yhden. Enemmänkin olisi mennyt, mutta teini ja neiti tarvitsivat hiilihydraattinsa eli riisin.

PAAHDETTU PAKSOI

1 paksoi (tai pieniä neljä jos ei muuta lisuketta)

kastike:
2 rkl öljyä
3 cm pala inkivääriä
2 rkl soijaa
1 rkl hienoa sokeria
4 rkl vettä
1. Leikkaa paksoi(t) pitkittäin kahtia. Kuumenna öljy pannulla, lisää paksoit ja paista minuutti
2. Kuori inkivääri ja raasta pannulle, lisää loput mausteet ja vesi. Anna hautua hetki ja tarjoa possun kanssa

Vielä ehtii

Käväisimme Pääsiäisenä veljellä kahvilla, lapsille oli tarjolla myös kotitekoista simaa. Minä olen aina ollut myöhässä ja tajunnut vasta vappuaattona, että simaakin olisi voinut tehdä. Heti kotiuduttuamme mökiltä laitoimmekin neidin kanssa siman tekeytymään. Ohjehan löytyy fariinisokeripussin kyljestä ainakin näin keväällä. Koska tämä blogi on keittokirja myös jälkikasvulle, kirjoitan ohjeen kuitenkin tännekin. Ensimmäinen erä valmistui nopeasti ja laitoin varmuudeksi vielä toisen setin tulemaan, jotta meillä on simaa vielä vappunakin.


PERINTEINEN SIMA

4 l vettä
250g fariinisokeria
250g hienoa sokeria
2 sitruunaa ( tai muutama limetti)
1/5 tl tuorehiivaa
rusinoita

1. Mittaa sokerit isoon kattilaan. Keitä 2 litraa vettä ja kaada sokerien päälle. Sekoita kunnes sokeri on sulanut. Lisää 2 litraa kylmää vettä ja sitruunoiden mehu, voit korvata osan sitruunan mehusta limetin mehulla. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi
2. Sekoita hiiva pieneen tilkkaan nestettä ja sekoita simaan. Anna tekeytyä vuorokausi huoneenlämmössä
3. Laita pulloihin muutama rusina, 1 tl hienoa sokeria ja kaada sima päälle. Kierrä korkit kiinni, ei liian tiukkaan. Laita pullot jääkaappiin, sima on valmista, kun rusinat ovat nousseet pintaan. Tähän menee noin viikko. Jos haluat nopeuttaa prosessia pidä pullot huoneenlämmössä. Säilytä valmis sima jääkaapissa

keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Arkea kohti

Toinen kolmesta pätkäviikosta menossa, pääsiäisen ja vapun rikkoessa tavallista työrytmiä. Jälkikasvua ylimääräiset vapaapäivät eivät haittaa, mutta palkkatyöläisen pitää pusertaa viikon työt neljässä päivässä. Se taas tietää, että arkiruoka saa olla entistäkin nopeampaa valmistaa. Näin pyhien aikaan tulee ostettua myös kaikenlaista ylimääräistäkin ruokaa kaappeihin, joten tämä keitto ei kaupassakäyntiä tarvinnut. Maukas soppa, johon pienen lisän antavat inkivääri, chili ja curry. Samantyyppistä keittoa tehtiin myös Kaappaus keittiössä ohjelmassa.


KAALI-JAUHELIHAKEITTO ITÄMAISIN MAUSTEIN

pala valkokaalia
4 porkkanaa
4 kiinteää perunaa
pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 cm pala inkivääriä
pieni punainen chili
2 tl curryjauhetta
1 1/2 l kasvislientä
400g naudan paistijauhelihaa
rypsiöljyä
suolaa, mustapippuria
persiljaa, korianteria

1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja raasta inkivääri. Halkaise chili, poista siemenet ja viipaloi
2. Suikaloi kaali ohueksi juustohöylällä. Kuori ja viipaloi porkkanat. Kuori ja leikkaa perunat pieniksi kuutioiksi
3. Kuullota sipulit, chili ja inkivääri kattilassa rypsiöljyssä, lisää kaalit ja curryjauhe ja jatka paistamista muutama minuutti. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua hiljakseen 15 minuuttia. Lisää porkkanat, keitä 5 minuuttia ja lisää perunat, keitä 10-15 minuuttia kunnes juurekset ovat kypsiä
4. Paista tällä välin jauheliha ja mausta suolalla, mustapippurilla. Kaada jauheliha keittoon perunoiden kanssa yhtäaikaa
5. Viimeistele keitto niillä yrteillä joita kotoa löytyy

tiistai 22. huhtikuuta 2014

Munakas, mitäs piilotinkaan

Rentouttava pidennetty viikonloppu, jota pääsiäiseksikin kutsutaan, on takana. Tie vei jälleen mökille, jopa teini liittyi seuraan lauantaista lähtien. Keväinen sää houkutteli koko porukkaa ulos ja sunnuntain ruoka valmistuikin grillikatoksella. Lohi savustimeen ja perunat grillin keittolevylle. Pääsiäisperinteenä söimme myös lammasta mökkityyliin. Pitkäperjantain olin yrittäjän kanssa kahdestaan ja silloin menimme ruokailussa yksinkertaisella linjalla. Katselin kaappien antimia ja puoli nippua parsaa sekä vähän kylmäsavulohta  pääsivät maustamaan munakasta. Lisäksi vielä vihreää salaattia ja tomaatti-bruschettaa. Yksinkertaista, keväistä ja maukasta.


MUNAKAS PÄÄSIÄISEN HENKEEN
(kahdelle pääruokana)

6 kananmunaa
loraus kermaa
suolaa
muutama siivu kylmäsavulohta
1/2 nippua vihreää parsaa
rypsiöljyä
parmesaania

1. Leikkaa parsoista puinen tyvi pois. Puolita ne pitkittäin ja leikkaa pariin palaan. Kaada kuumalle pannulle rypsiöljyä ja kääntele parsoja pannulla muuatman minuutti
2. Valmista munakasmassa. Riko  munien rakenne kulhossa, lisää kerma ja mausta suolalla. Sekoita varovasti
3. Kaada munakasmassa pannulle parsojen päälle. Revi lohi paloiksi mukaan. Sekoittele massaa välillä, kunnes se alkaa hyytyä. Raasta päälle parmesaania, laita kansi päälle ja levy pienelle anna munakkaan kypsyä loppuun muutama minuutti kannen alla

maanantai 14. huhtikuuta 2014

Uunivuoka välimeren henkeen

Keittelin lohen kaveriksi katkaravun kuorista kastikkeen. Kastikkeessa oli makua antamassa pala fenkolia. Loput fenkolista oli liian vähän itsenäiseen ruokaan, mutta yhdistelemällä kaapista löytyneitä aineita sain aikaiseksi erittäin maukkaan lisäkkeen. Fenkoli itsessään voi olla liiankin hallitseva. Tässä paistoksessa peruna ja mozzarella tasapainottavat makua. Tuloksena on intensiivisen makuinen, raikas paistos. Valkoviinin voi korvata myös samalla määrällä kasvislientä, mutta silloin lisäisin vaikka sitruunanmehua antamaan hapokkuutta.




PERUNA-FENKOLIVUOKA 

5 isoa kiinteää perunaa
1 fenkoli
2 valkosipulinkynttä
12 kirsikkatomaattia
125 g mozzarellaa
1 1/2 dl valkoviiniä
oliiviöljyä
pecorinojuustoa
suolaa, mustapippuria

1. Kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa fenkoli ohuiksi viipaleiksi. Säästä lehtitupsut
2. Puolita kirsikkatomaatit, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet
3. Voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Lado peruna- ja fenkoliviipaleet sekaisin vuokaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Revi mozzarella pieniksi paloiksi ja työnnä palat perunoiden ja fenkolien väliin, lisää myös kirsikkatomaatit perunoiden ja fenkolien väliin. Kaada päälle valkoviini ja loraus oliiviöljyä. Raasta vielä pinnalle pecorinojuustoa. Paista 170-asteessa 35-45 minuuttia. Viimeistele fenkolin lehtitupsuilla

sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Kastiketta kupissa

Kastikkeet tuntuvat lähtökohtaisesti vaikeilta. Olen opetellut muutamien kastikkeiden valmistamista yrityksen ja erehdyksen kautta. Eräs näistä on neidin lempikastike, hollandaise. Toisinaan se onnistuu täydellisesti ja toisinaan tulosta ei kannata mainostaa. Yksi kastike, jossa ei kummempia kikkoja tarvita ja joka maistuu aina, keitellään katkaravunkuorista. Toki voisi käyttää jokirapujen kuoriakin tai luksusversiossa hummeria. Teinin ollessa pienempi pyysimme aina ravintolassa aterioidessamme hänelle kastikkeen erilliseen kuppiin. Siitä dippailemalla, hän tutustui uusiin makuihin ja kasvoi kaikkiruokaiseksi. Nyt samaa tapaa käyttää neiti.

KATKARAPUKASTIKE

1kg katkarapuja kuorineen
voita
pala fenkolia
porkkana
2 valkosipulinkynttä
2 salottisipulia
pala punaista chiliä
1 dl tomaattipyreetä
2 dl valkoviiniä
2 oksaa timjamia
1 dl kuohukermaa

1. Kuori katkaravut
2. Kuori ja paloittele sipulit. Leikkaa porkkana ja fenkoli reiluiksi paloiksi. Leikkaa chilistä parin sentin palanen. Freesaa sipuleita ja kasviksia kattilassa voissa pari minuuttia. Lisää katkaravunkuoret ja jatka paistamista sekoitellen viitisen minuuttia
3. Lisää tomaattipyree, sekoita hyvin ja lisää valkoviini ja timjaminoksa. Anna kiehua 15 minuuttia. Siivilöi liemi talteen pienempään kattilaan. Lisää kerma ja anna  kiehua hetki kunnes kastike alkaa paksuntua. Hienonna pieni timjaminoksa ja lisää se, sekä katkaravut kastikkeeseen. Tarjoile paistetun kalan kanssa