sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Lempeän tulista


Yrittäjä on jo parina viikonloppuna pyydellyt kalacurrya. Aiemmin olin itse suunnitellut jotain muuta (ja minun päätänihän ei käännetä), joten pyyntö on jäänyt toteuttamatta. Eilen pyyntöön lopulta suostuttiin. Kyseisestä ruuasta on yhtä monta reseptiä kuin on ruuanvalmistuskertojakin ja tässä jälleen yksi. Sopivan mieto, jotta maistuu pikkuneidillekin, mutta kuitenkin riittävän tulinen aikuiseen makuun. Tämä on "säästöviikkojen" versio: ananas purkista, äyriäiset pakasteesta ja kalaa vain yhtä lajia. Tavallisesti en laita kalacurryyn nuudeleita, mutta nyt tiesin teinin tarvitsevan runsaasti hiilihydraatteja treenien jälkeen, joten poikkeus vahvistaa säännön. Kuva jäi epätarkaksi, sillä tarkennuksiin ei ollut aikaa, koska kaikilla oli hirveä nälkä ja kiire päästä syömään. Neljän nälkäisen jäljiltä annoksesta jäi vielä päivälliseen alkuviikoksi.

ANANAS-KALACURRY

600g lohta
200g kuorettomia jättikatkaravun pyrstöjä
1 pss pakastekatkarapuja
2 cm pala inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 iso mieto chili
rypsiöljyä wokkiin
1 lime
2 rkl kalakastiketta (nyt Spice Up thai kalakastike, tai muu vastaava)
vettä
2 prk kookosmaitoa
(munanuudeleita)
2 prk ananasta
2 banaania
mustapippuria myllystä
basilikaa, korianteria

1. Kuori ja hienonna valkosipuli ja inkivääri, viipaloi chili. Leikkaa lohi kuutioiksi. Palastele ananakset ja viipaloi banaani. Raasta limen kuori ja purista puolikkaasta mehu ja viipaloi toinen puolikas
2. Kuumenna öljy wokissa ja lisää limen kuoret, valkosipuli, inkivääri & puolikas chiliä ja kuullota
3. Lisää kalakastike, pari dl vettä ja anna kiehahtaa. Lisää kookosmaito ja nuudelit. Keitä pari minuuttia sekoitellen. Lisää kalat ja ananas, anna kiehua minuutti. Lisää ravunpyrstöt, banaani ja limen mehu, anna lämmitä,älä enää keitä
4. Rouhi mustapippuria pinnalle, saksi reilu nippu yrttejä ja lisää limeviipaleet ja loput chiliviipaleet

Italian makuja leivässä


Minun on jo pitkään pitänyt tehdä focacciaa, ihan vain kokeillakseni saanko kotitekoisesta yhtä hyvää kuin olen joskus reissussa maistanut. Eilen googlailin ja selailin keittokirjoja. Hellapoliisilla oli helppo alun perin Pirkasta peräisin oleva ohje, jostain syystä se ei vain tuntunut "aidolta". Kokkaavilla siskoilla oli hivenen monivaiheisempi resepti, joka jäi nyt toteuttamatta juuri monivaiheisuutensa vuoksi. Jamie Oliverit ovat lempikeittokirjojani selkeiden ohjeiden ja pelkistettyjen makujen vuoksi. Ykkösessä, eli Alastomassa kokissa oli perusleipätaikinan ohje, josta muokkautuu myös focaccia. Sieltä varastin focaccian päälliset - valkosipulia ja basilikaa. Leipäresepti kuulosti kuitenkin niin monimutkaiselta, että kurkkasin vielä HS:n Ruokatorstaita ja ensimmäinen (joskaan ei viimeinen) focacciani on lähes suora kopio. Nyt käytin jauhoja aavistuksen liikaa ja leivästä tuli turhan tiivis, mutta muuten se onnistui hyvin. Seinänaapuri istui kanssamme iltaa muutaman viinilasillisen merkeissä ja pienenä suolapalana nautimme focacciaa oliiviöljy-balsamicoseokseen dipaten.
FOCACCIA

4 1/2 dl vettä
rippunen suolaa
1 rkl sokeria
9-10 dl (hienoja) vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
2 rkl rypsiöljyä

pinnalle:
ruukku basilikaa
2 valkosipulinkynttä
hitunen sormisuolaa
1 dl oliiviöljyä
***
sormisuolaa
oliiviöljyä

1. Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja lisää sokeri & suola
2. Sekoita kuivahiiva 3 dl jauhoja. Vatkaa seos veteen ja anna taikinajuuren seistä lämpimässä, kunnes seos alkaa kuplia (noin vartti)
3. Alusta taikina vehnäjauhoilla pehmeäksi. Lisää lopuksi öljy, joka irrottaa taikinan käsistä ja kulhosta
4. Kaada taikina öljytylle uunipellille ja levitä kevyesti painellen pellin kokoiseksi. Anna kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi
5. Kuori valkosipulinkynnet, murskaa kynnet ja basilika morttelissa. Lisää hitunen sormisuolaa ja 1 dl oliiviöljyä ja sekoita. Painele kohonneeseen leipään sormilla koloja ja täytä kolot seoksella.
6. Paista 225-asteessa 15 minuuttia
7. Ota pois uunista ja levitä vielä vähän oliiviöljyä ja sormisuolaa pinnalle. Tarjoile haaleana pikkusuolaisena tai keiton lisänä

torstai 28. tammikuuta 2010

Kaapin tyhjennystä


Kirjoittelin huomisen ostoslistaa ja tutkin kuiva-ainelaatikoiden sisältöä. Jauhoja ja ryynejä oli jos jonkinlaista lajia. Koska uuniin oli jo menossa teinin valmistama makaronilaatikko päätin tyhjentää pussinpohjat sämpylöihin, josta aineiden moninaisuus ja epämääräiset mitat. Jääkaapista mukaan löytyi vielä 2 porkkanaa taikinaa mehustuttamaan. Pullan pyörittäminen ei ole koskaan onnistunut minulta, joten jätän suosiolla sämpylät rouheiksi. Ja kun ne kuitenkin tarttuvat pellillä toisiinsa, miksi ei laittaisi niitä valmiiksi sisarussämpylöiksi.

KAAPINTYHJENNYS SÄMPYLÄT

5 dl kädenlämpöistä vettä
1 pss kuivahiivaa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
n.2,5 dl porkkanaraastetta
n.1,5 dl vehnänlesettä
n.1,5 dl kaurahiutaleita
n.1 dl ohrajauhoja
n.5 dl rouheisia sämpyläjauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl rypsiöljyä

1. Sekoita hunaja ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää porkkanaraaste, leseet ja kaurahiutaleet, sekoita ja anna turvota hetki. Sekoita hiiva jauhoihin ja alusta jauhot taikinaan. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa taikina valmiiksi.
2. Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinan alla
3. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Lisää tarvittaessa jauhoja.
4. Jaa taikina 16 palaan ja pyöritä sämpylöiksi. Kohota liinalla peitettynä 15 minuuttia ja paista 200-asteessa 15 minuuttia

Läksyjä


Teinillä on koulussa kevyt jakso vain kieliä, matematiikka ja kemiaa sekä musiikkia, kuvaamataitoa, teknistä työtä ja kotitaloutta. Kotitaloudesta oli läksynä lihamakaronilaatikon valmistaminen. Ruoka onnistui niin hyvin, että tiedän kuka on perheen kokki sen osalta jatkossa.


LIHAMAKARONILAATIKKO

1pss (500g) sarvimakaronia
1 kasvisliemikuutio

400g naudan paistijauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
2 tl paprikajauhetta
1/2 tl cayennepippuria
muutama kierros mustapippuria myllystä

munamaito:
7 dl maitoa
2 munaa
1 tl suolaa
pari kierrosta mustapippuria myllystä

Oivariinia pannulle & vuuan voiteluun

1. Keitä makaronit kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan ja kaada mahdollinen liika vesi pois
2. Kuori ja hienonna sipulit
3. Laita kuumalle pannulle oivariinia ja paista jauheliha irtonaiseksi, lisää sipulit ja anna niiden kuullottua. Mausta. Sekoita jauheliha makaroneihin
4. Valmista munamaito sekoittamalla munat maitoon ja mausta
5. Voitele uunivuoka. Kaada makaronijauhelihaseos vuokaan ja munamaito päälle
6. Paista 175-asteessa noin tunti

Nopea elvytys


Sunnuntain jälkiruoka lähti liikkeelle jääkaapissa olleesta mascarponesta. Kun kuiva-ainelaatikostakin löytyi savoiardikeksejä, valinta oli tehty. Muun ruuan kanssa oli vähän näpertämistä, joten tässä oikaisin. En kyllä ole oikealla ohjeella ( jos yhtä oikeaa onkaan) tiramisua tehnytkään. Tiramisu tarkoittaa suomeksi elvyttämistä, piristämistä. En tiedä miten elpynyt olo tämän kalorimäärän jälkeen fyysisesti on, mutta henkinen olotila on vähintäänkin eteerinen ja maailman murheet unohdettu.

NOPEA TIRAMISU

250g mascarponejuustoa
2,5 dl creme vanillaa
(tai muuta vaahtoutuvaa vaniljakastiketta)
paketti savoiardikeksejä
1 dl espressoa
Amaretto Disaronno-likööriä

1. Vaahdota creme vanilla ja vatkaa sekaan mascarpone. Lisää 2 rkl mantelilikööriä ja sekoita
2. Sekoita kahviin 2 rkl mantelilikööriä
3.Lado suorakaiteen muotoisen vuuan pohjalle keksejä vieri viereen ja kostuta kahvi-likööriseoksella. Laita seuraavaksi kerros mascarponevaniljakastike-vaahtoa. Seuraavaksi kerros kahvi-likööriseoksella kostutettuja keksejä ja päälle vielä kerros mascarponevaniljakastike-vaahtoa. Älä kastele keksejä likomäräksi, sillä ne mehustuvat vielä jääkaapissa
4. Laita vuoka jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli
5. Tarjolle tuotaessa raasta pinnalle suklaata

Jos ruokailijat ovat pelkkiä aikuisia, voit lisätä manteliliköörin määrää


tiistai 26. tammikuuta 2010

Kaalin punaista


Viikonlopun kasvislisäkkeeksi perunapateen ja lampaan paahtopaistin rinnalle tein perinnemakuja. Perinnettä sikäli siksi, että lapsuudenkodissani joulupöydässä oli haudutettua punakaalia. Vaikkei nyt joulu olekaan, tuoksu vain toi mieleen lapsuuden. Mausteet saattoivat olla erilaiset, mutta mausteinen tuoksu oli samantyyppinen. Pähkinät kelpuuttavat tämän ruuan myös kasvisruokailijan täysipainoiselle ruokalistalle. Pikkuneiti otti haudutetun kaalin heti omakseen, teini vielä miettii.


HAUDUTETTU PUNAKAALI

600g punakaalia ( 1/2 isoa/ 1 pieni)
3 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä pannulle
2 rkl vaaleaa balsamicoa tai omenaviinietikkaa
1-2 dl omenamehua
1 rkl tuoretta rosmariinia (tai vastaava määrä terassille "paleltunutta" pieneksi silputtuna)
pari kierrosta mustapippuria myllystä
2 rkl hasselpähkinöitä rouhittuna

1. Hienonna kaali ohuiksi suikaleiksi, kuori ja viipaloi valkosipuli
2. Laita rypsiöljyä kuumalle pannulla ja kuullota valkosipulia ja kaalia hetki, lisää balsamico, hienonnetty rosmariin ja omenamehua
3. Anna hautua hiljaisella tulella noin 45 minuuttia
3. Lisää tarvittaessa omenamehua. Mausta mustapippurilla ja viimeistele hasselpähkinärouheella

Terveisiä Perun perukoilta


Tuore Kodin Kuvalehti vei lukijansa Perun perukoille, eli perunan alkusijoille. Vaikka tuntuu, että ruoka on nykyään pastaa ja nuudelia, keskiverto suomalainen syö edelleen 63 kg perunaa vuodessa. Luettuani tämän tiedon arvuuttelin yrittäjältä ja teiniltä oikeaa lukua. Yrittäjä heitti kevyesti alakanttiin 30kg, mutta teini otti kysymyksen matemaattisen haasteen kannalta ja alkoi laskea; 52 viikkoa x perunaa 2- 3 kertaa viikossa, josta tullee kilo (hänen annosmäärillään), ja pääsi 53 kiloon (mikä lie laskuvirhe?).
Lehden perunaresepteistä useat pääsevät kokeiluun lähitulevaisuudessa. Sunnuntaina karitsan paahtopaistin kaveriksi päätyi perunapatee. Kokkaustyylilleni uskollisena unohdin reseptin reunasta lukemani tipin käyttää suppilovahveroita ja päädyin muokkaamaan reseptiä vain koko perheen rakastamalla chevrejuustolla. Kyseinen unohdus jäi kyllä siinä määrin harmittamaan, että lähitulevaisuudessa meillä syödään perunasuppilovahvero-pateeta. Kypsensin pateen lasivuuassa, mikä piti pateen lämpötilan korkealla kumoamiseen asti. Kuvan patee on siis lätsähtänyt, (makuunhan tämä ei vaikuttanut). Vieraiden varalta kannattaa kuitenkin muistaa pidempi aika ennen kumoamista tai toisentyyppinen vuoka.
Ohje siis muokattu Kodin Kuvalehdestä 2/2010, vielä ohje ei ole Kodinkuvalehden nettisivuilla, mutta ilmestynee sinne uuden numeron jälkeen

PERUNAPATEE

10 keskikokoista kiinteää perunaa
2 valkosipulinkynttä
100g pehmeää chevrejuustoa
2 munaa
3 dl ruokakermaa
2 dl juustoraastetta
pari kierrosta mustapippuria myllystä


1. Kuori ja hienonna valkosipuli
2. Kuori ja viipaloi peruna ohuiksi ohuiksi viipaleiksi
3. Vispaa munat sekaisin, sekoita joukkoon hienonnettu valkosipuli, chevrejuusto ja kerma, mausta mustapippurilla (chevrejuustossa on suolaa)
4. Voitele n. 1,5 litran vetoinen suorakaiteen muotoinen vuoka, leikkaa leivinpaperista pala, joka peittää vuuan pohjan ja on pituudeltaan vähän kapeita reunoja pidempi ja voitele leivinpaperi(helpottaa pateen kumoamista)
5. Lado vuokaan vuorotellen perunaviipaleita, kermajuusto-seosta ja juustoraastetta. Päällimmäiseksi kerros perunoita, joiden päälle loppu kermajuusto-seos.
6. Laita pateevuoka isompaan vuokaan, johon kaadat kiehuvaa vettä pateevuuan puoleenväliin asti.
7. Kypsennä 175-asteessa (kiertoilmauuni, tavallinen 200) n. 1 1/2 tuntia. Peitä vuoka tarvittaessa kypsennyksen lopussa foliolla, jottei pinta tummu liikaa. Anna seistä n. 15 minuuttia uunista ottamisen jälkeen ennen kumoamista ja viipaloi


sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Mexicon makuja

Reseptit, joissa on yli 10 raaka-ainetta näyttävät jo lähtökohtaisesti hankalilta. Tässä ohjeessa raaka-aineita on 15 ja silti ohje näytti houkuttelevalta ensisilmäyksellä. Viehätystä vielä lisäsi maininta ruuan maun paranemisesta lämmitettäessä. Näinhän tosin useimpien keittojen kohdalla on. Lauantain lisäksi nyt myös maanantain ateria on valmiina. Ohjeeseen kuuluvat pavut eivät ole perheen miesväen suosiossa, joten vaikka kaksinkertaistin muut aineet jätin papujen määrän ennalleen. Ehkä seuraavalla kerralla voin lisätä papujen määrääkin, koska ne eivät aiheuttaneet minkäänlaista negatiivista reaktiota, päinvastoin keitosta tuli koko perheen suosikki. Koska kaupassa ei ollut korianteria, jouduin sen osalta soveltamaan ja käytin korianterin siemeniä. Luulen, että tämä vaihdos ei ole lainkaan huono, sillä vaikka pidän tuoreesta korianterista saa sen käyttämisessä olla varovainen, ettei ruoka ala maistua saippualta.
Korvaamalla kanaliemi kasvisliemellä ja tarjoilemalla broileri erikseen keitosta voivat nauttia myös kasvisyöjät.
Alkuperäinen ohje on Kodinkuvalehdessä 2/2010.



TORTILLA SOUP

1 grillattu broileri
1 iso sipuli
5 valkosipulinkynttä
5 lehtisellerin vartta
1 pienehkö kuivattu punainen chili
1 rkl korianterin siemeniä
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl taco- tai fajitamaustesekoitusta
1,5 l kanalientä
2 tlk (á 500g) tomaattimurskaa
3 dl kypsiä mustia papuja (tai kikherneitä)
2 pss (à 200g) pakastemaissia
(1 dl silputtua korianteria)
(chililastuja, suolaa)
2 avokadoa
1/2 lime
nachosmaissilastuja

1. Perkaa broileri luuttomaksi ja nahattomaksi ja leikkaa annospaloiksi
2. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipulit
3. Viipaloi selleri ja hienonna chili ja murskaa korianterin siemenet morttelissa
4. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita, chiliä ja korianterin siemeniä hetki, lisää tomaattimurska, kanaliemi ja fajitamaustesekoitus. Anna kiehahtaa.
5. Lisää selleri, pavut ja broileri
6. Anna kiehua hiljalleen vähintää 30 minuuttia, keitto saa olla sakeaa
7. Lisää jäiset maissit (ja korianteri, jos käytät sitä)
8. Jaa keitto lautasille ja viimeistele annos avokadoviipaleilla, purista pinnalle vähän limestä
9. Keiton juju ovat nachosmaissilastut, joita murustellaan pinnalle tai dipataan keittoon

keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Viikon kalaruoka II


Viikkoon osuu taas paripäiväinen matka ja yrittäjän arjen pyöritystä helpottamaan olen pyrkinyt valmistelemaan osan ruuista etukäteen. Siinä toimii hyvin lohikeitto, jonka maut vain paranevat kerran lämmittäessä. Lohifileen paksumpi pää pääsi pannulle perhostelemaan. Lohi on aika tylsän turvallinen kala, hyvä vaihtoehto silloin kun ei muuta keksi. Rasvaisena se kestää kuitenkin hyvin mausteita ja varioituu moneksi ja toisaalta on erinomaista ihan pelkältään esimerkiksi nuotiolla paistettaessa. Paistettaessa pinnasta saa tulla mukavan rapsakka, mutta sisältä kala saisi jäädä vähän punertavaksi, jotta mehukkuus säilyy


LOHIPERHOSET

n 5-6 cm viipale lohta fileen paksummasta päästä / ruokailija
pari valkosipulinkynttä
voita, rypsiöljyä
suolaa, mustapippuria
tilliä

1. Leikkaa lohipaloihin keskelle pitkittäin viilto nahkaan asti rikkomatta nahkaa (siis ei kahdeksi palaksi). Taita palat auki, nahkapuolet vastakkain
2. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet
3. Paista valkosipuleita hetki voi-rypsiöljyseoksessa, lisää lohiperhoset, siten että päällipinta on ehjä ja taitettu puoli alla, paista kuumalla pannulla noin 2 minuuttia kunnes pinta on saanut kauniin värin ja käännä ja paista toiset 2 minuuttia
4. Mausta perhoset suolalla ja pippurilla ja saksi pinnalle tilliä
5. Tarjoile esim keitettyjen perunoiden tai perunamuusin ja salaatin kanssa

maanantai 18. tammikuuta 2010

Viikon kalaruoka I


Jääkaapissa odottanut reilu lohifilee jakaantuu pariin eri ruokaan ja samalla suositus kahdesta viikottaisesta kala-ateriasta toteutuu. Arkisessa pikaversiossa käytetään surutta pakasteita ja ruoka on valmista kymmenessä minuutissa. Reilusta annoksesta riittää seuraavallekin päivälle (jolloin tulee jo kolme kala-ateriaa !) Tässä olisikin ollut pikkuneidille käytännön matematiikan tehtävä. Matematiikka tosin sujuu aivan mukavasti ja lukemisenkin salat alkavat aueta. Paritavuiset sanat sujuvat jo. Lauantaina menemme hakemaan hänelle omaa kirjastokorttia. Uskon, että pikkuneiti on oikea lukutoukka siihen makuun päästyään, ainakin jos on tullut yhtään äitiinsä.

NOPEA LOHIKEITTO

600g pala lohta (fileen häntäpäästä)
1/2 pss pakastesipulikuutioita
2 pss pakasteperunakuutioita
1 l kalalientä
1/2 l maitoa
rypsiöljyä
suolaa, valkopippuria
tilliä

1. Kuutioi lohi n. 2,5cm kuutioksi
2. Kuullota sipuli rypsiöljyssä kattilassa, lisää kalaliemi ja anna kiehahtaa
3. Lisää kiehuvaan veteen peruna- ja kalakuutiot. Keitä n. 5 minuuttia
4. Lisää maito, mausta suolalla ja pippurilla ja anna kiehahtaa. Saksi lopuksi sekaan reilusti tilliä

sunnuntai 17. tammikuuta 2010

Lempiruokaa


Kun teiniltä kysyttiin hänen ollessaan viisivuotias lempiruokaa, vastaus oli aina: "etanat, simpukat ja paistettu maksa". Vaikka valikoima on kaikkineen laajentunut saman vastauksen hän antanee nykyisinkin. Teini on kiinnostunut myös aterian hinnasta ja on todennut, että opiskelijana hän ei syö makaronia ja tonnikalaa, vaan kasvissosekeittoa ja paistettua maksaa.

PAISTETTU MAKSA

naudan maksaa viipaleina/ palana
rypsiöljyä pannulle
suolaa, mustapippuria
1 iso sipuli
hunajaa


1. Poista maksasta kalvot. Viipalo n. 1 cm paksuisiksi viipaleiksi, jos pala on kokonainen. Kuivaa viipaleet talouspaperiin.
2. Paista maksa pikaisesti kuumalla pannulla. Maksa saa jäädä sisältä punertavaksi. Suolaa ja pippuroi paistamisen jälkeen. Laita paistetut maksat uunivuokaan ja 100-asteiseen uuniin odottamaan.
3. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuullota sipulit pannulla, älä anna ruskistua. Lirauta lopuksi vähän hunajaa sipulien päälle ja sekoita.
4. Kasaa annokset, lisänä puolukkahilloa.

Lisukkeeksi valmistuivat lohkoperunat uunissa; pese ja lohko perunat kuuteen lohkoon ja laita uunivuokaan. Kuori ja viipaloi sekaan pari valkosipulin kynttä. Rouhi kämmenellä sekaan 1 tl Maldon-suolaan, vähän mustapippuria myllystä ja lorauta päälle rypsiöljyä ja sekoita. Paista n. 30 minuuttia 200-asteessa. Laske lämpö 100-asteeseen kun laitat maksan uuniin sipulin paistamisen ajaksi.

Tee-se-itse salaatti


Viikko meni reissun päällä myöhäiseen lauantai-iltaan asti. Onneksi pikkuneiti ja yrittäjä olivat huolehtineet ostoksista ja jääkaappi oli täynnä hyviä perusraaka-aineita. Koska pikkuneiti useimpien lasten tapaan on epäluuloinen sekoitettuihin makuihin rakensin sunnuntain alkusalaatin tee-se-itse malliin.


FETASALAATTI

ruukkusalaatti
rucolaa
250 g kirsikkatomaatteja
1/2 kurkkua
fetakuutiota öljyssä
punasipuli

1. Kaada fetakuutiot öljyineen kuppiin. Kuori ja viipaloi sipuli ja kaada fetakuutioiden sekaan marinoitumaan
2. Revi ruukkusalaatti ja rucola kulhoon. Leikkaa kirsikkatomaatit puoliksi ja leikkaa kurkku viipaleiksi ja sitten suikaleiksi eri kulhoihin
3. Kokoa mieleisesi salaatti

Näin itse valittuna pikkuneitikin maistoi kaikkea.


sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Pizzaa


Meillä pizza on joskus kiireisen perjantain pelastus, tilattuna Jaalista. Kotona pizzaa tulee tehtyä harvemmin. Nyt kiireisen lauantain pelasti kuitenkin kotitekoinen pizza, teinin mielitäytteillä. Salaa muulta seurueelta vaihdoin jauhot kuitupitoisemmiksi. Myös pikkuneiti avusti keittiössä levittäen täytteet tasaisesti ja onnistuen jättämään yhden kulman ilman herkkusieniä. Pikkuneidin kulmausta lukuunottamatta koko pellillinen sai saman täytteen, tavallisesti levy jakaantuu neljään eri osaan. Oma lempitäytteeni on pesto, parmankinkku, tomaatti, mozzarella + rucolaa pinnalle.



PIZZAPOHJA

(uunipellillinen)

2 dl kädenlämpöistä vettä
1/3 pss kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
2 tl pizzamaustetta
4 rkl rypsiöljyä
1/2 dl kauralesettä
n. 4 1/2 dl rouheisia sämpyläjauhoja

TÄYTTEET
ketsuppia
kinkkusuikaleita
purkki herkkusieniä
ananasrenkaita
Aura-juustoa
mozzarella juustoraastetta

1. Sekoita ainekset taikinaksi ja anna kohota liinalla peitettynä puoli tuntia
2. Kauli taikina leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi, nosta pellille ja anna kohota vielä vartti
3. Levitä taikinapohjalle ketsuppia, jonka päälle juustoraastetta. Tämän päälle kinkkusuikaleita, herkkusieniä, ananasta ja Aura-juustoa, päällimmäiseksi vielä kerros juustoraastetta

lauantai 9. tammikuuta 2010

Kiinalainen klassikko


Aikana ennen lapsia meillä oli harrastuksena keittää erilaisia keittokirjoja läpi ja analysoida reseptejä. Lähinnä keskityimme itämaisiin ruokiin. Tuolta ajalta on jäänyt yksi vakio-ohje. Klassikko, jonka aineet ovat edulliset ja löytyvät kaapista aina. Perjantaina kotiuduin neljän päivän kokousmatkalta, lievä väsymys vaivasi ja ulkona paukkui 20-asteen pakkanen. Tähän olotilaan tämä ruoka sopi erittäin hyvin.
MUNA-TOMAATTIKEITTO

4 isoa kananmunaa
3 isoa kypsää tomaattia
1 l kanalientä
3 rkl maizenaa sekoitettuna 3 rkl vettä
2 rkl seesamiöljyä
mustapippuria

1. Riko munat kulhoon ja sekoita rakenne rikki
2. Puolita tomaatit ja lohko puolikkaat kuuteen palaan. (Hienostellessa voit kastaa tomaatit kiehuvaan veteen ja poistaa kuoret)
3.Kuumenna seesamiöljy kattilassa ja hauduta tomaattilohkoja muutama minuutti. Kaada kuuma kanaliemi päälle ja kiehauta.
4. Suurusta liemi maizenalla.
5. Kaada munamassa kauhan vartta pitkin keiton sekaan. Massa saisi jäädä pinnalle reiluiksi lautoiksi kellumaan (tässä kohtaa en koskaan onnistu). Viimeistele mustapippurilla

Uusi tuttavuus


Perheemme on uusien ruokien ja makujen suhteen ennakkoluuloton ja kokeilunhaluinen. Mistä sitten johtuu, että aterioiden valmistuksessa tulee toistettuja samoja ruokia ja ruoka-aineita? Kala on yleensä lohta, kuhaa, siikaa.
Nyt ostoskoriin osui meille uutuus, keskusteluakin herättänyt pangasius. Pangasiusta tuodaan Suomeen pakasteena Vietnamista ja kilohinta on varsin alhainen. Kalan rakenne on kiinteä ja ruotoja fileissä ei ole lainkaan. Maku on mieto. Kalan kotimaahan liittyen aloitimme pangasiuskokeilut itämaisin maustein, ei lainkaan hullumpi valinta.



PANGASIUSTA ITÄMAISESSA KASTIKKEESSA

1 pangasiusfilee/ ruokailija

Marinadi:
4 rkl soijakastiketta
1/2 sitruunan mehu
1 sitruunan raastettu kuori
3 tl jauhettua inkivääriä
(tai tuoretta, mutta nyt sitä ei kotona ollut)
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl hunajaa
4 rkl rypsiöljyä
mustapippuria

1. Ota kalafileet ajoissa sulamaan
2. Sekoita marinadin ainekset, tarkista maku, lisää tarvittaessa jotain aineista. Kaada puolet marinadista kalafileille, anna maustua n. 15 minuuttia
3. Paista fileet voi-rypsiöljyseoksessa
4. Kasaa annokset: alle purjo-porkkana tagliatellia, päälle pangasiusfilee ja lusikallinen marinadia ja wasabijugurtti kastiketta. Lisänä voi olla vielä keitettyä riisiä.

PORKKANA-PURJO TAGLIATELLI

2 isoa porkkanaa
30cm pätkä purjoa
***
rypsiöljyä pannulle
***
1/4 kalan marinadista


1. Kuori porkkana ja suikaloi esim juustohyölällä ohuiksi nauhoiksi
2. Puhdista purjo, leikkaa kahtia ja suikaloi myös nauhoiksi. Tähän asti voit esivalmistella etukäteen ja laittaa vihannessuikaleet kylmään veteen odottamaan
3. Laita kuumalle pannulle rypsiöljyä ja ja kuullota purjosuikaleita pari minuuttia, lisää porkkanasuikaleet ja sekoittele kunnes molemmat kypsiä, mutta jäljellä hyvä purutuntuma. Älä anna ruskistua.
4.Voit valmistaa tagliatellin ennen kalan paistamista ja pitää lämpimänä 100-asteisessa uunissa
5. Tarjoile kalan lisukkeena ja kaada osa kalan marinadista kasvisten sekaan

WASABIJUGURTTIKASTIKE

2dl rasvatonta jugurttia
1 rkl wasabia ( tai maun mukaan)
2 rkl sinappikurkkusalaattia

1. Valuta jugurtti kahvinsuodattimessa
2. Sekoita wasabi ja sinappikurkkusalaatti wasabiin ja anna maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Tarjoile paistetun kalan lisänä

maanantai 4. tammikuuta 2010

Miten pihvi paistetaan?


Joululoman lähestyessä loppuaan päätimme juhlistaa viikonloppua kunnon pihveillä. Kypsyysaste oli tällä kertaa erittäin onnistunut, ainahan niin ei käy. Nytkin taisi mukana olla hyvää tuuria. En ole mikään pihvin valmistuksen expertti, mutta teinin pyynnöstä bloggaan yhden tavan talteen. Alkuruokana meillä oli vihreä salaatti ja jälkiruokana teinin leipomaa suklaakakkua vaniljajäätelön ja pakastemansikoiden kanssa.Kakku oli sisältä mukavasti vähän pehmeä, kuten suklaakakun kuuluukin olla. Jälkiruoka hupeni niin nopeasti, että kuva jäi ottamatta. Teini onneksi leipoo usein, joten tilanne on helppo korjata.


PIHVIN PAISTAMINEN

150g sisäfileepihvi/ ruokailija
voita & rypsiöljyä pannulle
suolaa, mustapippuria myllystä

1. Osta hyvälaatuista, raakakypsynyttä lihaa. Ota liha huoneenlämpöön ajoissa, jotta liha kypsyy tasaisesti. Leikkaa filee poikkisyin pihveiksi (tai pyydä kaupan lihamestaria tekemään se).
2. Pihvit paistetaan paksupohjaisessa pannussa. Laita kuumaan pannuun nokare voita ja loraus rypsiöljyä, laita pihvit pannulle kun seos on alkaa ottaa väriä. Ota pannulla kunnon väri toiselle puolelle ja käännä ja ruskista toinen puoli . Suolaa & pippuroi pinta kääntämisen jälkeen.
3. Laita pihvit uunivuokaan ja uuniin 175-asteeseen 10 minuutiksi. Anna vielä levätä pari minuuttia ennen tarjoilua. Näin kypsentäen sain aikaiseksi meheviä, sisältä punertavia pihvejä


VALKOSIPULIPERUNAT

14 perunaa
1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä pannulle
1 dl kermaa
suolaa & mustapippuria

1. Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele viipaleet kylmällä vedellä, jotta tärkkelys irtoaa ja kuivaa viipaleet
2. Kuori ja hienonna sipulit
3. Laita pannulle rypsiöljyä ja kuullota perunaviipaleita & sipulia varovasti käännellen. Älä anna ruskistua
4. Kaada kerma pannulle ja anna kiehahtaa, mausta suolalla ja pippurilla
5. Kaada perunat & kerma voideltuun uunivuokaan ja paista 175-asteessa noin 30 minuuttia

VIHERPIPPURIVOI

5 rkl voita
12 viherpippuria
pari oksaa persiljaa
ripaus suolaa

1. Murskaa viherpippurit morttelissa, hienonna persilja
2. Sekoita viherpippurimurska, persilja, voi ja suola tahnaksi
3. Levitä seos foliopalalle ja kääri rullaksi
4. Laita pakastimeen jähmettymään. Ota esiin ennen tarjoilua ja leikkaa voinapeiksi

sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Viskiä kakussa


Juustokakut ovat heikkouteni. En ole tavannut vielä yhtään versiota, josta en olisi pitänyt. Tämän kakun ohjeen olen saanut kymmenisen vuotta sitten Kuopion seudulla asuvalta neurologilta. Kakku matkasi mukanamme uudenvuoden aaton jatkoille ystäväperheeseen ja kelpasi sielläkin.

VISKI -JUUSTOKAKKU

pohja:
150g gluteenittomia suklaakeksejä
2 rkl sokeria
3 rkl pullomargariinia

1. Hienonna keksit esim muovipussissa kaulimella, sekoita keksimurska sokerin ja margariinin kanssa. Taputtele seos irtopohjavuuan pohjalle (käytin vuokaa, jonka halkaisija on 23 cm). Paista 150-asteessa 10 minuuttia.

täyte:
250g mascarponejuustoa
(tai muuta maustamatonta tuorejuustoa)
150g sokeria
1 tl vaniljasokeria
3/4 dl viskiä ( maun mukaan, äijille 1dl)
1 dl kuumaa espressokahvia
5 liivatelehteä, tilkka vettä
2,5 dl kuohukermaa
2 valkuaista

1. Sekoita juusto ja 100g sokeria ja vaniljasokeri, lisää viski ja sekoita
2. Laita liivatelehdet kylmään veteen viideksi minuutiksi, purista vesi pois ja liuota lehdet kuumaan kahviin. Lisää hieman jäähtyneenä juustoseokseen.
3. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset ja 50g sokeria vaahdoksi toisessa kulhossa.
4. Sekoita ensin kermavaahto juustoseokseen ja tämän jälkeen muna-sokerivaahto varovasti käännellen. Anna seoksen seistä 10 minuuttia kulhossa, sekoita ja kaada kakkupohjan päälle irtopohjavuokaan. Anna seistä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli.
5. Kakun päälle voi raastaa esim suklaata koristeeksi




Miten moules äännetään?


Viime vuonna olin kongressimatkalla Pariisissa. Eksyimme pieneen ravintolaan, jossa ruokalistat olivat olivat vain ranskaksi ja henkilökunta puhui vain ranskaa, tai ei ainakaan halunnut ymmärtää mitään muuta kieltä. Matkustan työn vuoksi paljon ja toistaiseksi en ole jäänyt ilman ruokaa, vaikka kielitaitoni rajoittuukin kotimaisiin, englantiin ja espanjaan. Ranskaakin luulen ymmärtäväni pikkuisen, ainakin ruokalistoja. Nyt ongelmaksi tuli, ettei henkilökunta halunnut ymmärtää edes ranskaa. Jos meidän käyttämäämme kieltä voi ranskaksi sitten kutsua. Joka tapauksessa halusimme simpukoita, kuka milläkin tavalla (sesonki kun oli, ja ravintola niihin erikoistunut). Sana moules ei vain kääntynyt suussamme niin, että neiti tarjoilija olisi sen suvainnut. Pienen väännön jälkeen saimme kuitenkin kukin eteemme höyryävät kulholliset simpukoita oivan roseviinin kera.
Uudenvuoden aattona valmistui simpukkaklassikko, simpukoita merimiehen tapaan. Annoksesta riittää pääruokana 4-6:lle, alkuruokana 8-10:lle


MOULES MARINIERES

2 kg eläviä sinisimpukoita
1/2 l kuivaa valkoviiniä
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
yrttejä ( esim persilja,ruohosipuli/ timjami/ laakerinlehti)
pari kierrosta valkopippuria myllystä
1 dl kermaa
rypsiöljyä pannuun


1.Harjaa sinisimpukat juoksevan veden alla ja poista "parrat" . Varmista, että kaikki elävät ( Elävä simpukka on kiinni. Jos simpukka on auki, kopauta sitä hellästi pöydän reunaan ja simpukan pitäisi sulkeutua)
2. Kuori sipulit, viipaloi sipuli ja hienonna valkosipuli. Hienonna puntti persiljaa ja muut haluamasi yrtit. Laakerinlehti käytetään kokonaisena
3. Laita isoon kattilaan tai wok-pannuun tilkka rypsiöljyä, lisää sipulit, kuullota hetki, älä anna ruskistua. Lisää viini ja puolet persiljasta sekä muut yrtit ja valkopippuri. Anna kiehua kannen alla pari minuuttia.
4. Lisää simpukat ja keitä kannen alla viisi minuuttia. Kääntele simpukoita välillä pari kertaa, jotta kaikki kypsyvät. Avautuneet simpukat ovat valmiita. Poista edelleen kiinni olevat simpukat. Lisää lopuksi kerma ja loppu persilja
5. Annostele simpukat liemineen syville lautasille.Lisäksi hyvää vaaleaa leipää ja kuivaa valko- tai roseviiniä.

lauantai 2. tammikuuta 2010

Kalan kaveri


Useita vuosia sitten sain asiakastilaisuudessa savustetun lohen kaverina hyvää, tahnamaista kastiketta. Maut olivat tuttuja, mutta en kuitenkaan pystynyt täysin tunnistamaan, mitä kastike piti sisällään. Yllätyksekseni ohje oli erittäin yksinkertainen : tilavuusmitoissa saman verran hienonnettua tilliä, voita ja sinappia. Hyvästä mausta ja simppelistä ohjeesta huolimatta en ole kyseistä kastiketta valmistanut. Nyt jääkaapissa odotti pippurimaustettu lämminsavulohifilee (siltä joulunaluksen kalakauppiaalta ostettu). Ohje vähän muokkautui matkan varrella. Minun jääkaapistani löytyy vain Dijon-sinappia , jota oululainen pitokokki vuonna 1996 ei laittanut kastikkeeseen, vaan arvattavasti hän käytti sitä suomalaista makeaa versiota. Tämän tosin huomasin vasta ensimmäisen maistamisen jälkeen, joten terävyyttä poistamaan tarvittiin makeutta eli hunajaa. Samalla päätin keventää muutenkin ja sekoitin mukaan rahkaa. Lisukkeeksi valmistuivat uuniperunat (pese perunat, kääri yksitellen folioon ja paista 175-asteessa n. tunti) sekä vihersalaatti. Myös lohifilee käväisi uunissa lämmittelemässä.

KASTIKE LÄMMINSAVULOHELLE

1 dl hienonnettua tilliä
1 dl voita
1 dl Dijon-sinappia
3 rkl hunajaa
1 prk rasvatonta maitorahkaa
1/2 tl suolaa

1. Sekoita kaikki aineet ja anna levähtää hetki jääkaapissa ennen tarjoilua
2. Ylijäänyt kastike toimii hyvin leivänpäällisenä


Joulukalaa pastan muodossa


Meillä oli mökillä mukana erilaisia kaloja ja mätejä. Suurin osa nautittiin kylmän kalapöydän osana Joulupäivänä. Traditioksi on kuitenkin muodostunut Tapaninpäivän pasta. Tätä pastaa syödään toki muulloinkin, mutta joulun kalapöytään meillä kuuluvat kylmäsavulohi(rullat) ja mäti tekevät pastasta erityisesti jouluun sopivan. Ruoka myös valmistuu erittäin joutuisasti, joten järven jäältä (!) palanneet nälkäiset luistelijat oli helppo saada tyytyväisiksi.

KYLMÄSAVULOHIMÄTI-PASTA

2 pss (a`150g) pakastepinaattia
rypsiöljyä
150g kirjolohenmätiä
150g kylmäsavulohta
150g creme fraichea
2 dl kermaa
mustapippuria myllystä
****
tarjoillaan keitetyn (tuore)pastan kanssa

1. Laita rypsiöljy kuumalle pannulle, lisää jäinen pinaatti ja sulattele rauhassa. Lisää creme fraiche & kerma, anna kiehahtaa
2. Lisää hieman pienityt kylmäsavulohiviipaleet sekä mäti, anna lämmitä, älä enää keitä. Rouhi pinnalle mustapippuria. Suolaa ei tarvita, koska sitä on mädissä.